Kerkhofmuur en nisje

Uit Historisch Steenokkerzeel

Kerkhofmuur Steenokkerzeel

Een muur met historie

Eeuwenlang werden de Steenokkerzeelse doden begraven naast de Sint-Rumolduskerk. Als je goed kijkt, zie je nog enkele ruw uitgehouwen grafkruisen in de 35 meter lange, zandstenen kerkhofmuur, die net als de kerk beschermd erfgoed is. Het nisje met Mariabeeld kwam oorspronkelijk uit een vierkantshoeve in de Mulslaan. Na de afbraak werd het nisje in de muur ingebouwd. In 2021 werd er een smeedijzeren hekje voorgezet omdat vandalen( niet de oorspronkelijke volksstam) ook hier hun streken beoefenden.

nisje voor de laatste restauratie

Pastoor versus burgemeester

Over dit kerkhof werd in de 19de eeuw aardig gebakkeleid door pastoor Petrus De Maeyer en  burgemeester Ernest Fuerison. De kerkfabriek had in 1873 beslist om het kerkhof rond de kerk uit te breiden. Dit was niet naar de zin van de liberale burgemeester Fuerison. Hij zag liever een nieuw kerkhof buiten de dorpskom. Na een jarenlange strijd zou de burgemeester zijn slag thuishalen. Op 1 oktober 1882 werd het nieuwe kerkhof geopend en het oude gesloten. Daarmee was het pleit beslist en konden de doden weer in vrede rusten.

Fuerisonplein

En de burgemeester? Die kreeg na zijn dood zelfs een plein naar hem vernoemd. Ironisch genoeg ligt het Fuerisonplein, dat we beter kennen als het marktplein, vlak naast het voormalige kerkhof dat hij dus gesloten heeft. Het Fuerisonplein stond tot 1973 overigens vol woningen.

’t Allerheiligste sacrament

Ook eerder was de rust op het kerkhof al eens verstoord. Op 25 april 1823 drongen inbrekers binnen in de kerk en gingen aan de haal met het waardevolle kerkservies. Ze waren duidelijk niet geïnteresseerd in de hosties die in het schaaltje lagen, en kieperden die dan maar buiten op de grond. Een ingemetste gedenksteen herdenkt deze laffe daad. ‘Tallerheiligste Sacrament lag hier van roovershand gezwent 25 april.’

hier werden de hosties onder gevonden
Burgemeester Fuerison, Pastoor De Maeyer


Bronnen :

Paul Degraeve, Dat de doden in vrede rusten…, De Veerle, herfst 2016, Heemkring Ter Ham.

portretten Fuerison en De Maeyer : idem

andere foto’s : Bavo Van Olmen - 20210327


HOKKO – EEN HEEL BIJZONDERE MUUR

Naast de kerk van Steenokkerzeel staat een lange, witte muur. Weet je waarom die daar staat? Inderdaad, dit is de muur van het vroegere kerkhof. Ongeveer in het midden van de muur kan je nog enkele oude kruisen zien.


Tot in de 19de eeuw werden hier de dode mensen begraven. Maar toen vond burgemeester Fuerison dat het kerkhof moest verhuizen. Hij heeft daar nog veel ruzie over gemaakt met de pastoor. Die vond dat het kerkhof naast de kerk moest blijven. Maar uiteindelijk kreeg burgemeester Fuerison zijn zin.


En weet je hoe het grote plein naast de muur nu heet ? Het Fuerisonplein. Tot 1973 stond het hier nog vol met huizen. Die hebben ze toen afgebroken om een groot plein aan te leggen waar markten en concerten konden gehouden worden. Was dat een goed idee volgens jou ?