De brouwerij van Bruyneel

Uit Historisch Steenokkerzeel

Waar ? voormalige Brouwerij Sint-Rombout in de Van Frachenlaan

Inhoud

  • 1 de brouwerij van Bruyneel
    • 1.1 Rentmeester, burgemeester en brouwer
    • 1.2 Moeilijke tijden
  • 2 Het dorp van Hokko : BIER VOOR JONG EN OUD

de brouwerij van Bruyneel

Vroeger was er zowat in elk dorp een kleine brouwerij. Denk maar aan De Camme in Perk. Het bier werd op ambachtelijke wijze gebrouwen : kleine hoeveelheden met een laag alcoholgehalte, een beperkte houdbaarheid en een onstabiele kwaliteit, bedoeld voor verbruik ‘onder de kerktoren’.

Rentmeester, burgemeester en brouwer

Eind 19de eeuw zou daar verandering in komen. De traditionele, binnenlandse bieren kregen een slechte reputatie en de import van Engelse en Duitse ‘kwaliteitsbieren’ kende een sterke stijging. Hier moest de Belgische brouwerijsector wel op reageren. Er ontstonden nieuwe, industriële brouwerijen. Zo ook in Steenokkerzeel. In 1880 richtte Philogeen Bruyneel (1842-1929) brouwerij Sint-Rombout op, aan de Van Frachenlaan. Hij was ook de rentmeester van het kasteel Ter Ham en tussen 1901 en 1904 burgemeester van Steenokkerzeel. Een vooraanstaand man dus, die later bedacht werd met een straatnaam. Brouwerij St Rombout De voormalige brouwerswoning heeft de tand des tijds doorstaan, al zijn het dak en de puntgevels wel verdwenen. Ook de mouterij- en brouwerijgebouwen zijn niet meer, net als de hoge schoorsteen.

In 1898 opende in Melsbroek ook de ‘Grande Brasserie de Melsbroeck’, aan de Haachtsesteenweg.

Moeilijke tijden

Tijdens WO I werden de brouwketels opgeëist door de Duitse bezetter. Vele brouwers gaven er dan ook de brui aan.  Ook tijdens het interbellum verdwenen heel wat brouwerijen door de toegenomen concurrentie. Zo ook ‘onze’ brouwerij Sint-Rombout in 1928. Van het hier gebrouwen Romboutsbier kunnen we dus niet meer proeven.

Tekst : Bavo Van Olmen Brouwershuis Afbeeldingen : Archieven Heemkring Ter Ham, Yvette Boon, Jean-Marie Verhulst en Bavo Van Olmen

Bronnen : huidige toestand met sociale woningen Jos Lauwers, Steenokkerzeel, Ter Ham, Wambeek en Humelgem, Deel I, 1985.

Bavo Van Olmen, Er is genoeg voor iedereen, De Veerle, lente 2016.

Het dorp van Hokko : BIER VOOR JONG EN OUD

Wist je dat in de middeleeuwen zelfs de kinderen bier dronken ? Omdat bier lang gekookt had in de brouwketels, was het veiliger om te drinken dan water. En het bier van toen was veel minder sterk dan het bier van nu. De kinderen vroeger werden er dus niet dronken van. Gelukkig maar !

In bijna elk dorp was er een kleine brouwerij. Eind 19de eeuw kwam er in Steenokkerzeel zelfs een grote brouwerij. Brouwerij Sint-Rombout, heette die. De meeste gebouwen van die brouwerij zijn intussen afgebroken. Alleen het huis van de brouwer staat er nog. Al heeft het nu een plat dak. Kijk maar eens naar de foto’s van dat huis vroeger en nu. Zie je wat er nog hetzelfde is, en wat er veranderd is ? Ben jij een goede speurneus ?